Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική θεραπεία είναι συνάρτηση της κλινικής εικόνας αλλά και του είδους της γυναικομαστίας

Στις περιπτώσεις πραγματικής γυναικομαστίας βαθμού Ι και ΙΙΑ φαίνεται ότι η χειρουργική αφαίρεση του αδένα μέσω μιας αόρατης τομής από την 3-9 ωρα στην θηλαία άλω να λύνει το πρόβλημα.

 

 Αυτά τα άτομα θα υποβληθούν στην επέμβαση μέσω τοπικής αναισθησίας-υπνοχάλασης η μέσω μιας ελαφράς γενικής. Κατά την επέμβαση αφαιρείται ο αδενικός ιστός της γυναικομαστίας ενώ αφήνεται ένα μικρό στρώμα κάτω από την άλω για να μην δημιουργηθεί εισολκή της θηλής προς τα μέσα.

Τα άτομα αυτά το απόγευμα μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι η σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μείνουν ένα βράδυ στην κλινική. Σε πολλές περιπτώσεις που ενέχετε λίπος τότε ο συνδυασμός με λιποαναρρόφηση είναι απαραίτητος.

Σε περιπτώσεις ίδιας μορφής αλλά που ενέχετε μόνο λίπος η λιποαναρρόφηση έχει ένδειξη. Στην περίπτωση αυτή τα άτομα αυτά δεν μένουν στην κλινική.

 

 

 

Στις περιπτώσεις ΙΙΒ που υπάρχει και μια μικρή χαλάρωση δέρματος τότε μετά από συζήτηση με τον πάσχοντα μπορεί να εφαρμοσθεί η αφαίρεση του αδένα μέσω μιας κυκλικής τομής που τελικά κρύβεται στην θηλαία-άλω. Εάν και εδώ υπάρχει εναπόθεση λίπους τότε η συμπληρωματική λιποαναρρόφηση είναι απαραίτητη. Στις περιπτώσεις αυτές ένα βράδυ στην κλινική κρίνεται απαραίτητο.

 

Στις περιπτώσεις ΙΙΙ υπάρχει συνήθως μεγάλη χαλάρωση του δέρματος μαζί με την γυναικομαστία. Στις περιπτώσεις αυτές είτε θα προχωρήσουμε με κυκλική τομή και αφαίρεση του αδένα είτε μετά από συζήτηση θα προχωρήσουμε σε ολική αφαίρεση του δέρματος και του μαστού και ελεύθερη μεταφορά και επανατοποθέτηση της θηλής-άλω. Σε αυτές τις περιπτώσεις όταν ενέχεται λίπος τότε η λιποαναρρόφηση βοηθάει συμπληρωματικά.

Ειδικές περιπτώσεις-Γυναικομαστία σε Boybuilders

Η γυναικομαστία που συναντούμε σε αυτή την κατηγορία είναι καθαρά αδενικού τύπου και οφείλεται στις αυξημένες δόσεις αναβολικών και τεστοστερόνης.Συνήθως απαιτείται εμπειρία του πλαστικού χειρουργού μια και ο αδενικός ιστός της γυναικομαστίας έρχεται σε στενή επαφή τόσο με τον μύ όσο και με το δέρμα και η αφαίρεση του θέλει σχολαστική χειρουργική τεχνική για την πλήρη αφαίρεση του.

Όλοι οι χειρουργημένοι όλων των βαθμών γυναικομαστίας, παίρνουν αντιβιοτικά για λίγες μέρες και ήπια παυσίπονα τύπου παρακεταμόλης.
24 ώρες μετά την επέμβαση και φορούν ένα ειδικό γιλέκο για τρείς εβδομάδες. Η γυμναστική επιτρέπεται μετά από 4 εβδομάδες.

Αλγοριθμική προσέγγιση της χειρουργικής θεραπείας

 

γυναικομαστία
Δείτε σε βίντεο την επέμβαση.